Gemeente Basisschool Dijkstein

Verkeer

Wij opteren voor EEN VEILIGE SCHOOLOMGEVING

We proberen dit te bereiken aan de hand van volgende actiepunten:

Vervoerswijzekeuze

Leerlingen worden gestimuleerd om op een milieubewuste wijze naar school te komen.  Vooral tijdens de week van verkeer leggen wij hier de nadruk op.  Wij wensen naar permanente stimulansen te gaan tijdens het volledige schooljaar.

Routes naar school

Leerlingen, ouders, leerkrachten en directie informeren en sensibiliseren over de verschillende routes naar school. Met de leerlingen zoeken naar de meest veilige routes vanuit meerdere vertrekplaatsen.

Veilig naar school als zwakke weggebruiker in de schoolomgeving

Leerlingen veilig leren stappen en fietsen en hen, de ouders, leerkrachten en directie hierover bewust maken.(cfr. Week van verkeer : behendigheidsproeven met de fiets, regelmatige fietsuitstappen in groep, onder begeleiding van ouders en leerkrachten, uitstappen met kleuters terwijl aandacht wordt gegeven aan de primaire verkeersregels)

De fietsen regelmatig laten controleren op correctheid – in orde zijn.

Beïnvloeden oudergedrag

Herhaaldelijk de vraag (via verslagen plenaire vergaderingen) vanuit de oudervereniging en leerkrachten naar de ouders om het verkeersgedrag aan te passen en zich te houden aan de verkeersregels.

Openbaar vervoer

De kinderen kennis laten maken met het openbaar vervoer tijdens schooluitstappen, zodat zij gemakkelijker gebruik maken van bus, trein, ….

Inspraak van de participanten

Ouders – leerkrachten – leerlingen – gemachtigde opzichters

Gebruik van de autogordels stimuleren

Met vooral specifieke aandacht hierbij tijdens uitstappen met vervoer door ouders

Overleg met verkeersraad, verkeerscel, gemeentebestuur…

Inzet van gemachtigde opzichters en de belangrijkste kruispunten rond de school.

Het dragen van een fluohesje

Een goed licht, reflectoren en een reflecterend hesje zorgen ervoor dat je kind gezien wordt en verhogen hun veiligheid tijdens het fietsen naar school. De school biedt aan elk nieuw kind een gratis fluohesje aan. Deze worden bekostigd door de oudervereniging.

Wij doen mee aan de actie Helm op fluo top! Voor meer informatie klik HIER.

Deel deze pagina